Van het gas af? Dit zijn je opties voor elektrisch koken

elektrisch koken

Steeds meer huishoudens in Nederland maken de overstap van gas naar elektrisch koken. Deze trend wordt alleen maar versterkt door de groeiende aandacht voor duurzaamheid, en de noodzaak om onze CO2-uitstoot te verminderen. Elektrisch koken biedt tal van voordelen, zoals een verbeterde energie-efficiëntie, een veiligere kookomgeving en een grotere flexibiliteit in kooktechnieken. Bovendien worden nieuwe woningen steeds vaker standaard zonder gasaansluiting gebouwd.

Maar wat zijn precies je opties als je wilt overstappen naar elektrisch koken? In dit artikel bespreken we de verschillende mogelijkheden.

1) Inductiekookplaat

Inductiekookplaten zijn tegenwoordig de populairste keuze voor elektrisch koken. Deze kookplaten werken door middel van magnetische velden die direct de pan verwarmen, in plaats van de kookplaat zelf. Dit zorgt voor een zeer efficiënte warmteoverdracht en een snelle opwarmtijd. Bovendien blijven inductiekookplaten relatief koel, wat het risico op brandwonden vermindert. Het enige nadeel is dat je wellicht je oude pannen moet vervangen, omdat alleen pannen met een magnetiseerbare bodem geschikt zijn voor inductie.

2) Keramische kookplaat

Keramische kookplaten werken met elektrische verwarmingselementen onder een glasplaat. Deze kookplaten zien er strak en modern uit, en zijn bovendien relatief eenvoudig schoon te maken. De warmteverdeling is gelijkmatig en de restwarmte kan bijvoorbeeld gebruikt worden om gerechten warm te houden, zonder extra energieverbruik.

Een nadeel van keramische kookplaten is dat ze trager opwarmen en afkoelen dan inductiekookplaten. De reactietijd is minder snel, wat betekent dat je langer moet wachten tot je pan op temperatuur is of weer afkoelt. Bovendien blijven keramische kookplaten heet na het koken, wat een veiligheidsrisico kan zijn.

3) Elektrische kookplaat

Elektrische kookplaten zijn een traditionele keuze en worden al jaren gebruikt in huishoudens. Ze zijn doorgaans goedkoper dan inductie- en keramische kookplaten en werken met spiraal- of halogeenverwarmers. Elektrische kookplaten zijn eenvoudig te installeren en zijn geschikt voor standaard kookgerei.

Het grootste nadeel van elektrische kookplaten is dat ze niet zo energie-efficiënt zijn als inductie- of keramische kookplaten. Ze hebben een langere opwarmtijd en koelen ook maar langzaam af. Daarnaast is de warmteverdeling minder gelijkmatig, wat kan leiden tot ongelijke verwarming in de pan.

Overstappen naar elektrisch koken: waar moet je op letten?

Als je de overstap naar elektrisch koken overweegt, zijn er een paar belangrijke punten om in gedachten te houden. Waar moet je allemaal op letten?

  • Controleer of je elektriciteitsnetwerk de extra belasting aankan. Sommige oudere huizen hebben mogelijk een upgrade nodig.
  • Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt voor de installatie van een nieuwe kookplaat.
  • Bepaal je budget voor zowel de aanschaf als de installatie. Houd rekening met eventuele extra kosten voor nieuwe pannen bij een inductiekookplaat.
  • Kies een kookplaat die past bij jouw kookstijl en persoonlijke voorkeuren.

Professionele hulp inschakelen

Het installeren van een elektrische kookplaat kan complex zijn, vooral als je overstapt van gas naar elektrisch. Daarom is het slim om hiervoor professionele hulp in te schakelen. Een erkende elektricien kan de installatie veilig en volgens de regels uitvoeren, en eventuele problemen met de elektrische aansluiting oplossen. Bij Zeeman Elektro kun je terecht voor deskundig advies en professionele installatie van je nieuwe kookplaat.

Of je nu kiest voor een inductiekookplaat, een keramische kookplaat of een elektrische kookplaat, de professionals van Zeeman Elektro helpen je graag. Neem gerust eens contact op voor meer informatie!