Je gazon herstellen als een professional doe je zo!

Prachtig gazon na herstellen

Hoe kan dat nou? Je grasmat was het eerste seizoen na aanleg prachtig groen, maar nu zie je allerlei gele en kale plekken, hobbels en onkruid. Laten we gauw dat gazon herstellen! In deze blog lees je per oorzaak hoe je dit het beste kunt aanpakken. Van verdronken grasplantjes tot ingestorte mollentunnels, we’ve got you covered! Zo geniet je snel weer van een mooi groen gazon.

Gele plekken

Een veelvoorkomende doorn in het oog zijn gele plekken in je gazon. Hoe komen die daar eigenlijk? En kun je gele plekken in je gazon herstellen? Eigenlijk zijn er best veel verschillende oorzaken én oplossingen, maar het komt op het volgende neer: de gezondheid van je gras is niet optimaal. Dit los je over het algemeen op door:

  • Je gras te besproeien in tijden van droogte
  • Een goede afwatering te realiseren zodat het gras niet te nat wordt
  • Je grasmaaier goed af te stellen en niet korter dan 3 cm te maaien
  • Een voedingsarme bodem passend te bemesten
  • Kalk te strooien op een te zure bodem (<5,5 of >7)
  • Urine van huisdieren z.s.m weg te spoelen met water
  • Ongedierte te bestrijden met bijvoorbeeld aaltjes

Onkruid en/of mos

Op een gezonde bodem kan onkruid goed groeien. Je ontkomt dus vaak niet aan onkruid wieden. Mos houdt vooral van vochtige grond in de schaduw. Geldt dit voor jouw gazon? Dan is de kans groot dat je met mos te maken krijgt. Mos verwijder je onder andere door op de juiste momenten je gras te verticuteren en voorkom je door kritisch naar de afwatering en toegang tot zonlicht te kijken.

Kale plekken

Heb je het onkruid of mos uit je tuin verwijderd? Dan kunnen er kale plekken overblijven. Kleine kale plekken vul je eenvoudig op met wat graszaad. Bij grote kale plekken kun je beter nieuwe graszoden bestellen. Wist je dat kale plekken ook kunnen ontstaan doordat kwetsbare grasplantjes de winter niet hebben overleefd? Of ten prooi zijn gevallen aan ongedierte? Ook daarom is het belangrijk om je gazon goed te verzorgen, zoals bij gele plekken het geval is.

Putten en andere oneffenheden

Putten en kuilen in je gazon herstellen doe je door je gazon kort te maaien, te verticuteren (mits het gazon ouder dan 3 jaar is), te egaliseren en nieuw gras te zaaien of graszoden te leggen.

Wel is het hierbij essentieel om te kijken naar de oorzaak. Zo kunnen tunnels van een mol instorten en kuilen veroorzaken. Herstel je je gazon, maar is de mol nog steeds aan het graven? Dan blijf je natuurlijk aan de gang. Er zijn gelukkig genoeg diervriendelijke manieren om een mol te verjagen, zoals keizerskroon planten (pas op: giftig voor katten en honden) of glazen flessen half in de grond te stoppen.

Aan de slag!

Ben je erachter wat het probleem is? En kun je met zelfvertrouwen je gazon herstellen? Fijn! Mocht je nog wel vragen hebben, dan raden we je aan contact op te nemen met de experts van Topgazon. Zij weten alles over een gezonde grasmat! Over gezond gesproken: hup, de tuin in! Want tuinieren is niet alleen goed voor je fysieke, maar ook mentale gezondheid. Of dat nu door de buitenlucht komt of door het idee dat je straks weer van een prachtig groen gazon kunt genieten.