Alles wat je moet weten over je gazon bemesten

gazon bemesten

Een mooi, groen gazon is iets om trots op te zijn. Heb jij gras in je tuin? Dan wil je natuurlijk alles eraan doen om het gezond te houden. Naast regelmatig maaien, en sproeien bij droogte kan het ook slim zijn om je gazon van tijd tot tijd extra voeding te geven. Want je gras kan vaak niet alle voedingsstoffen die het nodig heeft, onttrekken aan de bodem! In deze blog lees je daarom alles over bemesten: wanneer je dat doet, hoe je het aanpakt en waarmee.

Hoe weet je of je gazon extra bemesting nodig heeft?

Eigenlijk kan ieder gazon in Nederland van tijd tot tijd wel wat extra voedingsstoffen gebruiken. De standaard achtertuin heeft nu eenmaal niet zulke rijke grond, dat grasplanten er alles uit krijgen wat ze nodig hebben om groot en sterk te worden. En op water alleen kan niemand leven!

Het is slim om je gras ieder groeiseizoen een aantal keer te bemesten. Krijgt je gras één van de volgende kenmerken, dan is het helemaal tijd om ermee aan de slag te gaan. Eigenlijk ben je dan al aan de late kant, maar als je goed op deze noodsignalen reageert, is je gras zeker nog te redden:

  • Dorre, droge plekken in je gras
  • Geel of verkleurd gras
  • Kale plekken

Hoe vaak moet je je gazon mest geven?

De adviezen over de frequentie van bemesting verschillen. Maar drie tot vier keer in het warmere seizoen kan zeker geen kwaad! Als je zorgt dat er minimaal 6 weken tussen iedere bemestingsbeurt zit, kan je gras er alleen maar van profiteren. Je geeft je gras dan de tijd om de mest goed op te nemen, en loopt geen risico op overbemesting. Want dat is ook nog een gevaar: dan kan je gras de meststoffen niet goed kwijt en dit kan zelfs brandplekken in je gazon achterlaten!

Begin in het vroege voorjaar met een bemesten: zo kan je gras kracht opdoen na de winter en zijn groeiseizoen weer sterk beginnen. In de zomer geef je het nog een of twee keer een steuntje in de rug, en vlak voor het winterseizoen begint geef je het nog een keer een extra dosis voeding.

Hoe ga je te werk?

Kies een dag waarop de bodem mooi droog is en waarop het niet teveel waait. Het is belangrijk dat het warmer is dan 10 graden: alleen dan kan de mest goed opgenomen worden door de bodem. Strooi nooit mest in de volle zon: aan het einde van de dag is dus het beste moment. Voor je de mest gaat strooien, ga je eerst grasmaaien: ook dit helpt de mest om zijn weg makkelijk te vinden naar de wortels van je gras.

Bekijk goed op de verpakking van je mest hoeveel korrels je moet strooien per m2, en verspreid de mest vervolgens met een handstrooier of een strooimachine. Zorg voor een evenredige verdeling door systematisch te werken. Voor een optimale opname is het ideaal als het binnen 24 uur een keer regent: doet het dit niet, help de natuur dan een handje en besproei je gazon zodat de mest goed de bodem in kan trekken.

Welke mest is het beste voor je gazon?

Voor een gezonde bodem is het belangrijk om geen onnodige chemicaliën te gebruiken. Kunstmest mag dan goedkoop zijn, de werking ervan is kort van duur en je werkt met stoffen die niet grondeigen zijn. En die potentieel gevaarlijk kunnen zijn voor mens en dier! Wij adviseren dus altijd om te werken met gazonmest die gemaakt is uit 100% organische meststoffen. Kies bijvoorbeeld voor DCM gazonmest: zo weet je zeker dat je alleen maar natuurlijke stoffen toevoegt aan de bodem.

Alles voor een groen en sterk gazon

Jouw gazonmest online bestellen? Je doet het eenvoudig bij Topgazon. Zo weet je zeker dat je de juiste mest bestelt tegen een scherpe prijs! Haal je mest zelf op in het Drentse Nooitgedacht of laat het bij je afleveren, samen met je nieuwe graszoden. Bij Topgazon kan je bovendien rekenen op gezond advies bij de verzorging van je gazon: hun specialisten staan altijd voor je klaar als je vragen hebt over je gras onderhoud!