4 manieren om je parket een unieke look te geven

parket behandeling

Je parketvloer is niet zomaar een functioneel element van je huis; het is een essentieel onderdeel van je interieur dat de algehele sfeer en uitstraling van een ruimte kan transformeren. Het is een canvas waarop je jouw persoonlijke stijl en smaak kunt laten zien, en het verdient dan ook de nodige aandacht en zorg. Gelukkig zijn er verschillende technieken beschikbaar waarmee je je parketvloer kunt bewerken en een unieke, karaktervolle uitstraling kunt geven die perfect past bij jouw voorkeuren.

1) Borstelen

Door je parket te (laten) borstelen, breng je de nerven en noesten in je vloer meer naar voren en geef je je vloer een rustieke look. De grove borstels verwijderen de zachte delen in je vloer en maken de weg vrij voor de hardere delen, die de vloer meer diepte geven. Het maakt het parket voortaan ook nog eens minder vatbaar voor krassen en andere beschadigingen en zorgt ervoor dat een vervolgbehandeling een langere houdbaarheid krijgt.

2) Kleuren

Ben je in principe wel tevreden met de afwerking van je vloer, maar is de kleur je tegen gaan staan? Houten vloeren kun je relatief eenvoudig een andere kleur geven met een kleurolie. Denk aan een tint lichter (grijs of whitewash) of juist een verdiepende, warmere tint. Of breng een uniek kleuraccent aan door een compleet andere kleur voor je vloer te kiezen! De olie trekt diep in het hout en verandert de kleur van je parket dus van binnenuit.

3) Roken

Wil je een mysterieuze, verouderde uitstraling aan je parket geven? Denk dan eens na over een rookbehandeling voor je parketvloer. Bij deze behandeling wordt ammoniak of een andere chemische oplossing gebruikt om het hout te verdonkeren. Hierdoor krijgt je vloer een diepere kleur en een unieke, vintage uitstraling. Het geeft je parket een karakteristieke look die moeilijk te benaderen is met andere behandelingen.

4) Verouderen

Wil je een parketvloer met karakter? Kies dan voor het verouderen van het hout. Bij deze techniek worden de planken van het parket bewust getrommeld of gewalst om ze een verweerde, geleefde uitstraling te geven. Krassen, deuken en andere sporen van gebruik worden kunstmatig aangebracht, waardoor het parket eruit ziet alsof het al decennialang in je huis ligt. Dit geeft je interieur een authentieke, nostalgische sfeer.

Je vloer laten behandelen door een specialist?

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je jouw parketvloer een unieke look geven? Denk er dan eens over om je vloer te laten behandelen door een specialist. Bij Parket-Renoveren.nl hebben ze jarenlange ervaring in het renoveren en behandelen van parketvloeren. Hun vakmensen gebruiken de nieuwste technieken en hoogwaardige materialen om je parketvloer te transformeren tot een echte eyecatcher in je interieur. Neem eens een kijkje op hun website!